Czy psy mogą jeść chipsy lub frytki?

Sprawdź nasze produkty

Zielone legowisko dla psa

Legowisko dla psa

Chrupiące przekąski z smażonych ziemniaków jak chipsy czy frytki, są pyszną przekąską lub  dodatkiem do dań.  Jednak czy możemy się nimi podzielić z naszymi czworonożnymi przyjaciółmi. Każdy opiekun wie, jak zachowuje się pupil kiedy otworzymy przy nim paczkę chipsów,  od razu prosi  o poczęstowanie. 

Same produkty z ziemniaków  nie  są toksyczne ani szkodliwe, jednak dodatki jakie zostały zastosowane aby osiągnąć docelowy smak już mogą szkodzić. Dużą ilość soli może prowadzić u psów do zatrzymania wody w organizmie i wzrostu ciśnienia tętniczego a tłuszcz może prowadzić do zapalenia trzustki o czym można przeczytać tutaj:

Oczywiście wszystko zależy od dawki, pojedyncze epizody jedzenie chipsów czy frytek nie będą miały żadnego wpływu na zdrowie pupila. 

O wartościach odżywczych ziemniaków i możliwości wdrożenia ich do diety psa można przeczytać tutaj:

Dlaczego chipsy lub frytki mogą zaszkodzić?

Psy uwielbiają słone przekąski, jednak zatrucie solą stanowi dla nich realne zagrożenie. Opakowanie chipsów może zawierać 390 mg sodu czyli o 190 więcej niż dopuszczalna wartość dla przeciętnego psa ważącego 15 kg. Podobnie rzecz ma się z ilością tłuszczu, która również będzie ponad dopuszczalną dzienną normę.

Objawy zatrucia solą

Jeśli pies zjadł na raz dużą ilość chipsów lub frytek , należy obserwować go pod kątem możliwości wystąpienia zatrucia. Pierwsze objawy jakie mogą w tym przypadku wystąpić, to:

  • Wymioty
  • Biegunka
  • Utrata apetytu
  • Zaburzenia równowagi

Przedawkowanie soli, może nieść ze sobą ryzyko uszkodzenia nerek. W przypadku wystąpienia objawów, należy udać się do weterynarza oraz zapewnić psu dostęp do świeżej wody, od razu po zorientowaniu się, że zjadł dużą ilośćj słonej przekąski.

Jak zrobić zdrowe chipsy dla psa?

Jeśli pies uwielbia chrupiące przekąski, można samemu wykonać dla niego chipsy.

Najlepszym do tego składnikiem będą bataty.

Wystarczy pokroić je na cienkie plasterki tak aby po upieczeniu stały się chrupiące. 

Pokrojone cienko bataty rozkładamy  na blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 130 stopni i piec około 2 – 3 godzin. Czas pieczenie należy ocenić samemu obserwując kruchość chipsów, im grubiej będą pokrojone tym będą wymagać dłuższego pieczenia.