Ryby to doskonałe źródło białka, posiadają dużą ilość zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów a gotowane są lekkostrawne. Dlatego są wskazane jako pokarm dla psów i stanowią często składnik ich karm, szczególnie tych z górnej pułki.
Kwasy omega-3 zawarte w rybach są niezbędne dla zdrowej skóry i sierści psa a także mają właściwości przeciwzapalne. Ryby, to cenne źródło kolagenu, białka wpływającego na pracę kości i stawów. Dlatego są szczególnie polecane dla psów starszych, narażonych na występowanie chorób układu kostno – stawowego.
Jakie ryby będą najlepsze dla psa?
Jeśli chcesz dodać do diety świeże ryby, warto postawić na młode, dziko żyjące. Jeśli chodzi o rodzaje to najlepsze będą:
- Flądra
- Łosoś
- Śledź
- Sum
- Dorsz
- Sardynki
- Tilapia
Są one mniej narażone na występowanie pasożytów i dużych ilości rtęci w tkankach niż pozostałe ryby.
Ryby których lepiej nie podawać psu
Ze względu na późny czas odłowu poniższych gatunków, mogą być one siedliskiem pasożytów a także zawierać większe ilości rtęci, dlatego lepiej nie podawać ich czworonogom. Są to:
- Makrela królewska
- Tuńczyk
- Rekin
- Panga
Zatrucie rtęcią u psa objawy
Do zatrucia rtęci dochodzi bardzo rzadko, jeśli jednak pies jadłby codziennie ryby, zawierające duże ilości tych metali ciężkich, to doszłoby do skumulowania się ich w organizmie psa a następnie wystąpienia objawów:
- Wymioty
- Brak apetytu
- Gorączka
- Letarg
- Tachykardia
- Ciężki oddech
Jeśli zatrucie rtęcię nie będzie odpowiednio leczone, może skończyć się śmiercią psa.
Jak najlepiej przygotować rybę dla psa?
Najlepszym i najzdrowszym sposobem przygotowania ryby dla psa jest jej ugotowanie, bez zbędnych dodatków. Nie zaleca się podawania psu surowych ryb, niesie to za sobą duże ryzyko przeniesienia pasożytów a także zatrucia salmonellą czy clostridium. Smażona ryba, pomimo tego, że w procesie termicznym dojdzie do oczyszczenia z ewentualnych pasożytów i bakterii, również nie jest zalecana. Olej czy masło, które używane jest do smażenia, może powodować problemy żołądkowo – jelitowe, objawiające się wymiotami czy biegunką.
Co z ościami?
Należy unikać podawania psu, części ryb zawierających ości. Podobnie jak u ludzi mogą one podrażnić przełyk a nawet doprowadzić do perforacji górnych lub dolnych części układu pokarmowego. Ości stanowią także ryzyko zadławienia.
Jaką ilość ryb może i powinien zjadać pies?
Tak jak pisaliśmy wyżej ryby są bardzo zdrowe, więc można je podawać bardzo często a nawet codziennie. Ich ilość będzie zależała w głównej mierze od wielkości psa, im większy tym może zjeść ich więcej.